Hírek
2013. December 12. 05:00, csütörtök |
Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség
Tényleg egészségesebb a biotej?

A bio üzemekben előállított teljes tej jóval több olyan zsírsavat tartalmaz, amelyek hozzájárulnak a szív egészségéhez, mint a hagyományos tej - számol be kutatók eredményéről a New York Times.
A szakemberek újabb bizonyítékot találtak arra vonatkozóan, hogy a biotermékek fogyasztása számtalan előnnyel jár a hagyományos megfelelőikkel szemben. A teljes biotej egyértelműen csökkenti a kardiovaszkuláris betegségek kialakulásának kockázatát - mutatott rá a tanulmány.
Bár minden tej egészséges, a bio üzemben előállítottak több olyan zsírsavat tartalmaznak, mint az omega3, amiről ismert jótékony egészségügyi hatása s az is, hogy halakban és olajas magvakban található meg.
Ennek oka, hogy a biotermékekkel szemben szigorú követelményeket támasztanak: a teheneknek elegendő időt kell a legelőn tölteniük és több olyan fűfélét fogyasztanak, ami gazdag omega3-ban. Ezzel szemben a hagyományos tejet adó állatokat kukoricával etetik, ami viszont omega6-ban gazdag, ami leginkább a chipsekben található meg.
A kutatók 384 minta vizsgálata alapján megállapították, hogy a bio tejekben 62 százalékkal több omega3, s 25 százalékkal kevesebb omega6 zsírsav található hagyományos párjához viszonyítva.
Ezek érdekelhetnek még
2025. Augusztus 23. 09:58, szombat | Életmód
Jászberényi Márk felállította az esti körülmények között végrehajtott leghosszabb távlövés világrekordját
2025. Augusztus 21. 08:04, csütörtök | Életmód
Farkas Bertalan és Kapu Tibor kapta a Magyar Szent István Rendet
Farkas Bertalan és Kapu Tibor kutatóűrhajósok vehették át a Magyar Szent István Rend kitüntetést az augusztus 20-i állami ünnepen Sulyok Tamás köztársasági elnöktől a Sándor-palotában.