Hírek
2013. Szeptember 18. 06:13, szerda |
Belföld
Forrás: orientpress
Karámtól a konyháig: a minőségi hús útja

Friss takarmány, emberi fogyasztásra alkalmas víz és mozgástér – ha mindez megvan, valóban minőségi húst adnak a vágásra szánt állatok. A húsfogyasztás elősegíti a szervezet egészséges működését, növeli teljesítőképességünket és erősíti immunrendszerünket, de az árut a karámtól egészen a konyháig kell követni, hogy biztonságos élelmiszert kapjunk. A hús titkairól Miskucza Mária minőségügyi vezető és Mátyus Imre, az Országos Húsipari Kutatóintézet ügyvezető igazgatója nyilatkozott rádiónknak.
Létfenntartó táplálék
A hús fontos szerepet tölt be a táplálkozásban, hiszen fehérje, zsír, vitamin és ásványianyag-forrás. Zsírban oldódó vitamint keveset tartalmaz, de a B-vitamincsoport egész skálája megtalálható benne, a belsőségek pedig gazdagok A és D vitaminban. A jó húsnak magas a vastartalma - ami főleg állapotos nőknél fontos – ám nem rendelkezik olyan kellemetlen mellékhatással, mint a vastabletta. Sokan keresik inkább a száraz fajtákat, de a 2 százalék alatti zsírtartalomnál már borzasztóan lecsökken a húsok élvezeti érték, a szervezetnek pedig zsírra is szüksége van, főleg ha valaki kemény fizikai munkát végez, vagy keményebb sportot űz. Figyelni kell a mértékre és egyensúlyra,de a helyes arányok mellett finom is kell legyen az étel - hangsúlyozta Miskucza Mária.
Mátyus Imre hozzáfűzte: napi 50-300 gramm között van az ajánlott húsfogyasztás két egészségügyi határértéke, de személy szerint egyiket túl kevésnek ítéli meg, a felső határt pedig már túl soknak. A szervezet a húsból szerzi be a fehérjeépítőket, az aminosavakat; utóbbiakból húsz is van, amikből kilencet a szervezet nem tud előállítani, ezért azt kívülről kell pótolnunk. A hús teljes elhagyása súlyos állapotromláshoz vezethet – mutatott rá a kutatóintézet igazgatója.
Csak a jól tartott állat ad minőségi húst
A biztonságos és egészséges hús az állatok tartásánál kezdődik. Fontos, hogy milyen körülmények közt tartják őket és mit esznek. Nagyon fontosak a jó tartási körülmények, mert a táplálék akkor hasznosul a legjobban, ha a koruknak megfelelően vannak etetve az állatok. „A jó gazda akkor érzi jól magát, amikor az állatai is jól érzik magukat. A tér, ahol tartjuk az állatot szintén fontos, mert például egy Mangalicát nem ólban, hanem szabadabb körülmények közt kell tartani, hogy kellő mennyiségű húst termeljen”- mondta Dr. Miskucza Mária. Az ivóvíz minősége és mennyisége szintén lényeges, a sejtállományon és a hús rugalmasságán látszik, hogy ivott-e eleget az állat. A víznek, amit isznak bevizsgáltnak, emberi fogyasztásra alkalmasnak kell lennie.
Mátyus Imre a tartási körülményekhez kapcsolódva elmondta, fontos, hogy toxinmentes legyen a takarmány, mert pára hatására a betakarítás előtt a kukoricacsövekben elszaporodnak a gombák, melyek tárolás közben tovább szaporodnak, és a tojásban, húsban, tejben felhalmozódva súlyos egészségkárosodást is okozhatna. A méregfelhalmozás folyamata légfrissítéssel és helyes növényvédelemmel kizárható – erre nagyipari szinten figyelnek is Mátyus szerint azonban a kisgazdaságban működő takarmánykeverőkbe „nem látnak bele”, legfeljebb tanácsokkal tudják segíteni a gazdákat.
A tartáson kívül fontos a vágás technológiája, a higiénia, a tárolás és a szállítás is - ezeket jogszabály határozza meg, mint az Unióban. A vágóhíd higiéniai körülményei szintén rögzítettek. Az OHK ügyvezető igazgatója fontosnak tartja, hogy más kultúrkörök szokásaihoz is igazodjanak a vállalkozások; például Törökországban elképzelhetetlen, hogy a baromfin lóg a körmös láb, mert a köröm és a bőr közt súlyos kórokozó bújhat meg.
Nyomokban tartalmaz…
Adalékanyagot sokat használ a magyar ipar is-mutatott rá Miskucza Mária minőségügyi vezető. Az E-számok rendszerét azért hozták létre, hogy az Európai Unióban mindenki értse, melyik adalékról van is szó. A táblázat meghatározza azokat az anyagokat, melyeket szabad használni, és melyeket nem. Kis kézműves üzemekben persze az E-adalékok helyett természetes anyagokat is alkalmaznak, például rozmaring kivonatot, mustármagot, amik preventív jelleggel akadályozzák az egészségre káros anyagok kifejlődését. A termékeken utóbbiakat fel kell tüntetni, lehetséges allergén hatásuk miatt.
Az igazgató elmondta, egy jó minőségű párizsi kilója 2000 forint felett van, de a kis keresetű vásárlókat is ki kell szolgálni; ezért használnak különböző töltelékanyagokat, vérplazmát, bőrkét, szóját és egyéb sűrítő anyagokat, melyekkel csökkentik a hús mennyiségét, és ezzel a termék árát is. Ha feltüntetik, mit tartalmaz a termék, akkor nincs baj - vélekedett az adalékanyagok kapcsán Mátyus Imre.
Ezek érdekelhetnek még
2025. Szeptember 11. 07:19, csütörtök | Belföld
MÁV: péntektől közvetlen vonatjáratokkal érhető el Beregszász és Ungvár
Péntektől közvetlen vonatjáratokkal érhető el Magyarországról Beregszász és Ungvár, miután az ukrajnai vasúthálózat fejlesztése lehetővé teszi Kárpátalja határmenti térségének könnyebb elérését
2025. Szeptember 11. 07:14, csütörtök | Belföld
Gyopáros Alpár: közel 1500 falusi kisbolt kapott fejlesztési támogatást
A Magyar Falu Program keretében közel 1500, napi fogyasztási cikket értékesítő üzlet kapott fejlesztési támogatást, legtöbbjük ezzel a bezárástól menekült meg
2025. Szeptember 11. 07:14, csütörtök | Belföld
Gyopáros Alpár: közel 1500 falusi kisbolt kapott fejlesztési támogatást
A Magyar Falu Program keretében közel 1500, napi fogyasztási cikket értékesítő üzlet kapott fejlesztési támogatást, legtöbbjük ezzel a bezárástól menekült meg
2025. Szeptember 11. 07:12, csütörtök | Belföld
Orbán Viktor: Magyarország teljes szolidaritását fejezi ki Lengyelországgal az éjszakai drónincidens kapcsán
Magyarország teljes szolidaritását fejezi ki Lengyelországgal az éjszakai drónincidens kapcsán, Lengyelország területi integritásának megsértése elfogadhatatlan - közölte a miniszterelnök szerdán a Facebook-oldalán.