Hírek
2014. Június 19. 05:00, csütörtök |
Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség
Itt a grillszezon, ússzuk meg hasfájás nélkül

A nyár a szabadtéri sütés-főzés, bográcsozás ideje, a nagy melegben azonban érdemes arra is odafigyelni, mit eszünk és hogyan tároljuk az ilyenkor gyorsan romló ételeket. Sziebert Gergely, a Fejér Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság igazgatója néhány praktikus tanácsot adott rádiónknak, amikkel nyáron is elkerülhetjük az ételmérgezést és a gyomorrontást.
A tudatos vásárlás aranyszabálya, hogy csak azt vásároljuk meg, amire szükségünk van. A gyorsan romló, vagy hűtve tárolandó termékeket hagyjuk a vásárlás végére, hűtőtáskában szállítsuk haza, és a lehető legrövidebb időn belül hűtsük azt vissza. Bármilyen ínycsiklandó is az út menti árusok portékája, figyeljünk rá, hogy csak az engedélyezett helyről vásárolt élelmiszer minősége szavatolható.
A boltokban, fesztiválokon, szabadtéri sütés-főzésnél egyaránt fontos szem előtt tartani a fogyaszthatósági vagy szavatossági időt, a megfelelő tárolást és hűtést, ellenőrizni a környezet tisztaságát és a termék frissességét. Bár a színárnyalat húsfajtánként eltérő, a fényesség mindegyiknél a frissesség, míg a nyálkásság, esetleges zöld elszíneződés és a megszokottnál erősebb vagy attól eltérő szag, a nem megfelelő minőség jele (ezt a húsba való bemetszéssel otthon is ellenőrizhetjük). Nyáron a felengedtetésnél a melegben gyorsabban elszaporodó baktériumok miatt a konyhapulton hagyott lassú olvasztgatás helyett célszerűbb az ételt gyorsan felengedni.
Habár a kánikulában esetleg nem is esik jól, részesítsük előnyben a langyos ételekkel szemben a forrókat, hisz azokban a forralás révén a kórokozók elhalnak. A szomjoltó sör, bor, cukros üdítők mellett, – melyek a szervezetet dehidratálják – fogyasszunk elegendő vizet is a folyadék pótlására. A kerti grillezésnél azt is tartsuk észben, hogy a faszén csak egyszer használható, ugyanis a rácsöpögő zsír folytán a következő használatkor mutagén és karcinogén anyagok kerülhetnek róla a pácolt finomságokra, hívta fel a figyelmet Sziebert Gergely.
A füstölt élelmiszerek szennyező anyagtartalmával kapcsolatban a szakember hangsúlyozta, nincs miért aggódnia a magyar fogyasztóknak, hiszen a megengedett határérték nálunk már a kilencvenes évek vége óta alacsony. A transzzsírsavakat nagy arányban tartalmazó termékek betiltásáról Sziebert úgy vélekedett, mint a kormányzat egészségpolitikájának fontos mérföldkövéről, hisz ezek a zsírok hidrogénezésével, mesterséges úton előállított anyagok az érrendszeri megbetegedések és a meddőség előidézői, ráadásul rákkeltő hatásúak, ezért fogyasztásuk komoly egészségügyi kockázattal jár.
Zárásként Sziebert Gergely igazgató az elmúlt időszak élelmiszerbiztonsági botrányára, a sertéspestisre is kitért. Mint elmondva, a vírus csak állatra halálos, emberre nézve nem veszélyes, elszaporodásáért pedig a határon átvándoroló ellenőrizhetetlen vadállomány felelős. Magyarország, fontos tranzitországként megtette a szükséges megelőző lépéseket –tette hozzá a szakember – az ukrán határszakaszon fertőtlenítő kapuk felállításával és szigorított poggyászellenőrzéssel, a tej- és hústermékek elkobzásával, az országon belül pedig a kilőtt vadállomány bevizsgálásával, az állattartók és vadászok tájékoztatásával igyekeznek gátat vetni a kórnak.
Ezek érdekelhetnek még
2025. Július 29. 07:43, kedd | Életmód
Nébih: hat vármegyében megszűnik keddtől a tűzgyújtási tilalom
2025. Július 26. 09:47, szombat | Életmód
Szarmata sírokat találtak a régészek Mórahalmon
Szarmata sírokat találtak a Móra Ferenc Múzeum régészei a Szeged-Csanádi Egyházmegye leendő oktatási és sportkomplexumának két készülő műfüves focipályájának helyén Mórahalmon
2025. Július 25. 07:44, péntek | Életmód
Ma még napos, szombattól egyre felhősebb, esősebb idő várható
Pénteken és szombaton napközben még meleg időre és sok napsütésre, szombat éjszakától azonban egyre többfelé esőre, záporra és zivatarra, valamint lehűlésre számíthatunk a hétvégén